Haaruitval bij chemotherapie


Waarom veroorzaakt chemo haaruitval? Haaruitval of alopecia is de meest gekende en meest zichtbare bijwerking van chemotherapie. Chemotherapie is eigenlijk een overkoepelende term voor de behandeling van kanker met zogenaamde cytostatica. Kankercellen hebben de eigenschap om zich snel te delen. En cytostatica zijn medicijnen die er net op gericht zijn om deze snel delende cellen te vernietigen of de groei ervan te vertragen. Alleen treffen ze ook andere, gezonde cellen die zich ook snel delen, zoals de cellen die in onze haarzakjes voor de haargroei zorgen. Net dat veroorzaakt haaruitval na chemo.

Waarom verliest niet elke chemopatiënt(e)

zijn of haar haar? Chemotherapie maakt gebruik van een welbepaalde mix van medicijnen. Welke mix je toegediend krijgt, hangt onder andere af van de soort kanker. Sommige medicijnen veroorzaken haaruitval of alopecia, maar er zijn er ook die geen of weinig haarverlies met zich meebrengen. Bij sommige behandelingen met chemo valt het haar niet uit maar wordt het wel dunner of doffer. Je arts zal jou het beste kunnen vertellen in welke mate jij je haar zal verliezen.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic